Na zakończenie karnawału, tj.18.02.2020 r. ubrane w fartuszki i kucharskie czapki wszystkie przedszkolaki wraz ze swoimi paniami wyczarowywały przysmaki – pyszne faworki. Pod bacznym okiem pań, zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa dzieci samodzielnie przygotowywały ciasto (przesiewały i wsypywały mąkę do miski, wbijały jajka, dodawały śmietany i „octu”, wszystkie składniki mieszały. Wyrobione ciasto mocno uderzały wałkiem aby podczas smażenia stało się puszyste i kruche. Następnie wałkowały, kroiły, przekładały (oczywiście przy pomocy dorosłych) uczyły się przygotowywać, formować faworki, gotowe zaniosły do kuchni, gdzie panie kucharki usmażyły je w głębokim tłuszczu. W całym przedszkolu rozchodził się zapach smażonego chrustu. Posypane cukrem pudrem były gotowe do spróbowania i poczęstowania innych, wszyscy z wielkim apetytem „pałaszowali” faworki, zwane również chruścikami. Takie działania są doskonałym sposobem, aby w ciekawy dla dzieci sposób tworzyć okazje do poznawania i kultywowania zwyczajów i tradycji polskich.